Ravinteiden kierrätys

Suomi on sitoutunut kehittymään ravinteiden kierrätyksen mallimaana. Maatalouden ravinteiden tehokas kierrätys parantaa vesistöjen tilaa, vahvistaa ruokaturvaa ja tuo liiketoimintamahdollisuuksia. Uusia innovaatioita syntyy koko ajan, mutta ravinteiden kierrätyksen tehostamiseksi tarvitaan lisää tekijöitä, ennakkoluulottomia kumppanuuksia ja kaikkien hallinnonalojen yhteistyötä.

Haasteeseen vastaa pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelman kiertotalouden kärkihanke, jossa on asetettu tavoitteeksi lisätä ravinteiden talteenottoa erityisesti Itämeren ja muiden vesistöjen kannalta herkillä alueilla siten, että vähintään 50 % lannasta ja yhdyskuntajätevesilietteestä saadaan kehittyneen prosessoinnin piiriin vuoteen 2025 mennessä.

Osallistuimme Tuusulassa 10-11.4.2018 pidettyyn ravinnekierrätyksen innovaatio tapahtumaan, jota isännöi Luonnonvarakeskuksen vetämä Ravinnekierrätyksen kärkihanke, ja järjestelyissä oli mukana myös Maaseutuverkosto. Leirillä etsittiin symbioottisia ratkaisuja ravinnekierrätyksen tehostamiseksi sekä konkreettisia avauksia ja jatkoaskeleita kiertotalouden mukaisen yritystoiminnan edistämiseksi.

30-tuntiselle leirille osallistui 36 ravinnekierrätyksen ammattilaista yritysmaailmasta, tutkimuslaitoksista sekä maatiloilta. MDI suunnitteli ja fasilitoi kaksipäiväisen leirityöskentelyn, jossa pureuduttiin ravinnekierrätyksen ongelmiin neljässä teemassa: biokaasu, elintarvikkeet, jätevesi ja lanta.

Lue koko juttu täältä:

MAASEUTU.FI

Prosessia tehostamalla pystymme pienentämään ympäristölle aiheutuvaa kuormitusta!

OTA YHTEYTTÄ